Wat is trimmen

Wat is trimmen?

In feite is voor bijna iedere hond een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden, dus ook voor rasloze honden. Afhankelijk van de vacht van de hond houdt trimmen in: Plukken- knippen- scheren- uitdunnen- strippen- ontwollen- wassen en drogen- kammen en/of borstelen.

Bouviers, schnauzers, de meeste terriër rassen en alle overige ruwharige honden worden geplukt. Dat wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met de hand of met een trimmes verwijderd wordt zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Wanneer u dit zou nalaten loopt u het risico dat uw hond jeukklachten krijgt, zich gaat stukbijten, en bij de dierenarts terechtkomt.

Spaniëls, Setters, Retrievers enz. worden waar mogelijk uitgeplukt en met een speciaal getande schaar uitgedund en gemodelleerd.

Poedels en honden met hetzelfde vachttype worden geschoren en/of geknipt in elk gewenst model.

In overleg met u worden alle rashonden getrimd naar de laatste rasstandaard en rasloze honden naar uw of onze fantasie mits de vachtstructuur het toelaat. Honden die niet goed door de rui komen (denk aan oudere- en gecastreerde honden) worden geplukt en/of ontwold, maar ook voor regelmatige borstel en/of kambeurten van uw hond of het wassen van uw huisgenoot kunt u bij ons terecht.

In de winter kunt u uw hond ook gewoon laten trimmen, eventueel kan de vacht wat langer blijven. Bedenk echter dat honden meer last van vocht dan van kou hebben en… lang haar blijft lang nat. Denk niet dat trimmen onnatuurlijk is maar bedenk dat er geen honden in de natuur voorkomen.

Ook hoort bij de trimbeurt het schoonmaken van de oren, knippen van de nagels, verwijderen van teken, en eventueel het behandelen van verstopte anaalklieren. Het zal duidelijk zijn dat een trimster meer is dan alleen een kapster. Ze hebben een gedegen opleiding gevolgd voor de algemene verzorging van de hond. Bovendien zal een goede trimster niet aarzelen om indien nodig u door te verwijzen naar de dierenarts.

.

Wat gebeurt er precies?
Wanneer u uw hond naar een trimsalon brengt moet u hem enkele uren afstaan. Dit is noch voor u noch voor uw hond leuk, maar u kunt het ook onnodig moeilijk maken. Hoe langer u uw hond blijft knuffelen, hoe onzekerder hij wordt. Het moet toch gebeuren en hij is in goede handen. Uw hond wordt op een trimtafel gezet. Dit zal de eerste keer even vreemd zijn maar dat went snel. Het is opvallend hoe rustig de meeste honden zich laten behandelen en genieten van alle aandacht die ze krijgen. De vacht van de hond wordt nu helemaal doorgekamd en eventuele klitten worden verwijderd. Wanneer u uw hond regelmatig goed heeft gekamd kunt u hem dit ontklitten besparen. Daarna wordt uw hond afhankelijk van het vachttype getrimd.

In mijn salon gaan alle honden in bad. Hierna wordt hij met een föhn weer gedroogd. Wanneer de vacht geheel droog is kan de hond verder worden afgewerkt en in model worden gebracht. Inmiddels zijn we enkele uren verder en wordt u gebeld zodat u uw hond weer kan komen halen. Na het trimmen kan het zijn dat uw hond zich een beetje vreemd gedraagt zoals springen, met de kop schudden, of het lichaam besnuffelen. Dit is te vergelijken met iemand die zijn haar pas kort heeft laten knippen. Uw hond moet ook wennen aan zijn nieuwe uiterlijk en het gevoel. En… u vergeet natuurlijk niet te vertellen hoe mooi hij geworden is, want uw hond is altijd de mooiste!!!?\

Wat u zelf kunt en moet doen

Natuurlijk is het dagelijks onderhoud van de vacht een taak van de baas. Begint u met borstelen en kam daarna de vacht goed door. Vooral achter de oren, op de borst en buik en in de oksels en liezen ontstaan vaak klitten. U verwijdert zo veel dood haar en zo behoudt uw hond een fraaie glanzende vacht. U kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Maak het met een hondenkoekje zo leuk mogelijk en begin met korte momenten. Op deze manier leert uw hond de kam en/of borstel net zo makkelijk te accepteren als de etensbak. Vraag mij gerust om advies. Ook kan ik u laten zien wat de makkelijkste en beste manier van borstelen is. Veel eerder dan u denkt is uw hond aan zijn eerste trimbeurt toe. Vanaf de tijd dat uw hond volledig ingeënt is kan ik al een puppytrim geven. Wacht niet te lang met het maken van een afspraak want meestal is er een wachttijd van enige weken en.. jong geleerd is oud gedaan!

Uw hond krijgt in mijn salon een individuele behandeling zodat hij in een rustige en ontspannen sfeer de verzorging en aandacht krijgt die hij nodig heeft. Ik werk uitsluitend volgens afspraak en verzoeken u vriendelijk deze niet te vergeten, want ik heb een aantal uur voor uw hond gereserveerd.
________________________________________
Hoe vaak per jaar wordt een hond getrimd?
RAS AANTAL
Afghaanse windhond 2 – 4
Basset Fauve de Bretagne 2 – 3
Bearded Collie 2 – 4
Berner Sennen 2
Bichon Frisee 4 – 6
Bobtail 2 – 4
Border Collie 3 – 4
Bouvier (scheren) 3
Bouvier (trimmen) 3 – 4
Briard 2 – 4
Chow Chow 2 – 3
Cotton Du Tullaer 6
Drentse Patrijs 4
Friese Stabij 3 – 4
Grand Basset Griffon Vendéen 2 – 3
Griffon korthals 3 – 4
Heidewachtel 4
Hollandse Smous 3 – 4
Ierse Wolfshond 2
Keeshond middenslag 2
Laekense Herder 2
Leon Berger 2
Lhasa Apso 4 – 6
Maltezer 4 – 6
New Foundlander 2
Pyreneese Berghond 2
Schapendoes 2
Setter (Engelse) 4
Setter (Gordon) 4
Setter (Ierse) 4
Shih Zhu 4 – 6
Schotse Herder 2 – 3
Siberische Husky 2
Spinone 3 – 4

Dashond
Langhaar 4
Ruwhaar 3 – 4

Poedels
Dwerg 4 – 6
Middenslag 4 – 6
Groot 4 – 6

Retrievers
Flatcoated 2 – 4
Golden 4
Labrador 2
Labrador (scheren) 2

Schnautzers
Dwerg 3 – 4
Middenslag 3 – 4
Riesen 3 – 4

Spaniels
Amerikaanse 6
Engelse Cocker 6
Engelse Springer 4 – 6
Welsh Springer 4 – 6
King Charles 4 – 6

Terriers
Airedale 2 *
Bedlington 4 – 6
Border 3 – 4
Cairn 3 – 4
Dandy Dimont 2 – 4
Fox 2 *
Ierse 3 *
Jack Russel 3
Kerry Blue 4 – 6
Lakeland 3 *
Schotse 4 – 6
Silky 3 – 4
Soft Coated Wheaten 3 – 4
Yorkshire 4 – 6
Welsh 2 *
West Highland White 4 – 6
Glenn of Imaal 4

*) Exclusief nabeurt
________________________________________

Het belang van trimmen

Een goede vachtverzorging is erg belangrijk voor de conditie van de huid. Een slecht verzorgde vacht met klitten geeft een dier veel ongemak. Bij veel haar en klitten kan een vacht gaan vervilten en kunnen smetplekken ontstaan. Ook parasieten zoals vlooien kunnen veel ongemak voor de hond (en uzelf) veroorzaken. Een goed verzorgde vacht is daarom noodzakelijk voor het welzijn van u en uw hond. Trimmen is de verzamelnaam voor verschillende vacht behandelmethoden en technieken.

Knippen
De vacht met de schaar ingekort en/of in model gebracht (bijv. Maltezer, Poedel, Kruisingen).

Effileren
Met een aan één kant getande schaar wordt de vacht uitgedund en eventueel ingekort. Hierdoor krijg je een natuurlijk effect. (bijv. Maltezer, Bearded Collie, Golden Retriever).
Scheren
Hierbij wordt de vacht met een tondeuse ingekort, de lengte hiervan is afhankelijk van de scheerkop die gebruikt wordt; tussen 1 mm. en 12 mm. (bijv. Poedel, kruisingen, andere rassen uit noodzaak of op uitdrukkelijk verzoek.)
Plukken
Een ruwharige hond heeft een dubbele vacht waarvan de bovenlaag er niet vanzelf uitvalt. Deze moet er dus handmatig worden uitgeplukt als deze begint los te laten. Dit dient 2x tot 4x per jaar te gebeuren en is niet pijnlijk omdat deze loszit. (bijv. Bouvier, Cairn Terrier, West Highland White Terriër).

Ontwollen
Sommige honden hebben een dikke, wollige ondervacht. Deze wordt met een speciale kam eruit gehaald, om klitten en vervilten te voorkomen. (bijv. Golden Retriever, Labrador Retriever, Berner Sennen, New Foundlander)

Wassen en föhnen
Om de huid en haren goed te reinigen wordt de hond lekker gewassen en gedroogd (alle rassen).

De behandeling
Wanneer u uw hond laat trimmen worden ook de nagels geknipt, oren schoongemaakt, en indien nodig de anaalklieren geleegd en natuurlijk een verfrissend bad. Kortom, een volledige schoonheidsbehandeling voor uw hond.
Konijnen en cavia’s in de trimsalon

Ook met uw konijn of cavia kunt u bij ons in de trimsalon terecht.

Een langharig konijn dient regelmatig te worden geborsteld om klitvorming te voorkomen. Bijvoorbeeld de pluizige vacht van een angora of teddy widder moet zeker twee keer per week goed uitgekamd worden. De klitten kunnen vast komen te zitten tot op de huid, waardoor de huid niet meer kan ademen. Wanneer er klitten ontstaan, wordt het nog moeilijker om het konijn te kammen. Het uitkammen van grote klitten kan zelfs beschadigingen aan de huid veroorzaken.

Natuurlijk willen we dit voorkomen. Bij een bezoek aan de trimsalon wordt de vacht van het konijn uitgekamd en eventueel een stuk ingekort, zodat de huid kan ademen en het onderhouden van de vacht door de eigenaar een stuk vergemakkelijkt wordt.
Bij ernstig vervilte konijnen wordt de vacht heel voorzichtig geschoren, om de huid te ontzien van het uitkammen.

Bij kortharige konijnen kunnen losse plukjes in de vacht vaak gemakkelijk weggeplukt worden. Vaak is dit maar een gedeelte, aangezien een konijn niet in één keer verhaart. Toch is het goed om de vacht tijdens een ruiperiode door middel van plukken een handje te helpen. Konijnen krijgen namelijk bij het schoonlikken van de vacht veel haren binnen. Zeker tijdens een ruiperiode komen teveel haren in het maag en darmstelsel van het konijn, welke verstoppingen kunnen veroorzaken.
Om dit te voorkomen worden tijdens een trimbehandeling veel losse haren verwijderd.

Voor langharige cavia’s geldt hetzelfde als langharige konijnen; de vacht kan behoorlijk in de klit raken,
Langharige cavia’s krijgen in de trimsalon een borstelbeurt en kunnen een stuk korter worden geknipt,
Een bijkomend preventief voordeel van het inkorten van de vacht van konijnen en cavia’s is dat er geen urine en ontlasting in de lange haren terecht kan komen. Zeker in de zomer kan dit erg gevaarlijk zijn, dit trekt vliegen aan die hun eitjes in de vacht leggen. De larven die in de vacht uitkomen, kunnen zich door de huid heenvreten en de binnenkant van het dier aantasten. Daarom wordt in de trimsalon de achterkant van het konijn en de cavia een stuk korter geknipt.
Bij een behandeling van een konijn hoort altijd;
– nagels knippen
– kammen
– klitten verwijderen
– evt.knippen of scheren
– wassen en drogen van de vacht
– oortjes controleren
– oogjes controleren

Bij een behandeling van een cavia hoort altijd;

– nagels knippen
– kammen
– klitten verwijderen
– evt.knippen of scheren
– wassen en drogen van de vacht
– oortjes controleren
– oogjes controleren
De Kat:
Vanaf heden zijn ook katten welkom bij ons in de salon.
Bij iedere kat moet de vacht net als bij de hond verzorgt worden, ongeacht of het om een langharige of een kortharige kat gaat.
De vacht van de langharige kat moet dagelijks geborsteld worden dit omdat deze vacht enorm snel klit en vervilt plekken ontstaan.
Net als bij de hond is dit erg pijnlijk. Om dit ter voorkomen is het raadzaam om geregeld de trimsalon te bezoeken.
Ook kortharige en half langharige katten kunnen erg verharen.
we kunnen de katten ook wassen als ze smerig zijn we doen hem dan in een katten was tas
Dit proces kunnen wij versnellen door een grondige ontwolbeurd toe te passen en dit scheelt enorm veel haar in huis.
Plukken:
Katten die weinig of geen klitten hebben kunnen we pluken, de onderwol wordt dan verwijderd.
De kat voelt hier helemaal niks van omdat de wol los zit.
De huid kan weer ademen en de vacht zier er weer mooi en glanzend uit.
De vacht is nu gemakkelijker te onderhouden omdat het dode haar, wat de klitten veroorzaakt, is verwijderd.
Scheren:
Het kaalscheren van de kat is echt een noodoplossing.
Het groeiproces van de vacht is per kat verschillend.
Na 4-6 maanden is de vacht weer dusdanig gegroeid zodat de kat weer geplukt kan worden of gekamd kan worden

Uiteraard kunt u altijd bij ons langskomen voor vrijblijvend advies omtrent de verzorging van uw huisdier.